Vredestocht 9 mei 2019

Viering 9 mei in Moskou. / Foto: © Jessica BrandsmaViering 9 mei in Moskou. / Foto: © Jessica Brandsma

Viering 9 mei in Moskou. / Foto: © Jessica BrandsmaViering 9 mei in Jekaterinenburg, 2019. / Foto: © Иван Абатуров.     Zanggroep Zarjanka.

 

 

Motto: vrijheid & vrede

Onder het motto 'Vrede tussen Europa en Rusland' willen we in een periode van grote spanning tussen het Westen en Rusland op 9 mei 2019  een statement maken om de impasse te doorbreken en een brug te bouwen tussen Oost en West.

Brug tussen Oost- en West-Europa

Arnhem is een bruggenstad aan de Rijn en bij de Slag om Arnhem hebben veel geallieerden (Engelsen, Amerikanen en Polen) voor de vrede en vrijheid gevochten. De andere grote bevrijder van Europa, de Sovjet-Unie, heeft de laatste jaren in Europa steeds minder aandacht gekregen. De meeste Nederlanders weten niet meer wat de Sovjet-Unie met zijn circa 28 miljoen doden voor de bevrijding van Europa betekend heeft. Een vredestocht zou kunnen bijdragen aan een betere verhouding tussen Rusland en het Westen en de nadruk kunnen leggen op wat we gemeenschappelijk hebben.

Vredestocht 9 mei 2019

9 mei is de dag waarop in Rusland de slachtoffers van de strijd tegen Hitler worden herdacht en de vrijheid wordt gevierd, te vergelijken met onze 4 & 5 mei, maar dan op dezelfde dag.

We nodigen Russen en voormalige Sovjetburgers die in Nederland wonen uit om op 9 mei 2019 om 16.00 uur mee te doen en, samen met de Nederlandse bevolking, in Arnhem over de Nelson Mandelabrug te lopen, van de P+R Gelredome naar het Audrey Hepburnplein, wel of niet met een bordje van uw dierbaren die in de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. De tocht wordt muzikaal omlijst door leden van de in Nederland gevestigde zanggroepen Zarjanka, Zarnitsa en Wjetsherinki.

Programma:
16.00 uur: Welkomstwoord door Rob Vellekoop, De Lange Mars Plus
16.15 uur: Muziek Nederlands-Russische zanggroep Zarjanka
16.30 uur: Start Vredestocht
ca. 17.15-17.30: uur Einde Vredestocht (totale lengte van de tocht 3,3 km)
ca. 17.30: Muziek Nederlands-Russische zanggroep Zarjanka
ca. 17.45: Einde

Vredesconcert 9 mei 2019

Na de tocht volgt een concert met onder meer het 12-koppige Russisch-orthodoxe koor Zlatoust ('Gouden Stem') onder leiding van dirigent Mikhail Borodyanski, dat speciaal overkomt uit Moskou en de jonge, Nederlandse toppianist Martin Oei. Kijk hier voor het programma en kaarten voor het Vredesconcert.

 'Wacht op mij'

Wilt u  meer weten over hoe in Rusland op 9 mei de oorlog wordt herdacht en de vrijheid gevierd? Lees het artikel Zjidi menja ('Wacht op mij') van de oprichter van de Rusland & Oost-Europa Academie, Marie-Thérèse ter Haar, over mensen die in de oorlog hun familie of verwante kwijtraakten.

De volgende programma's en films zijn ook zeer de moeite waard:

Aanmelden

Natuurlijk hopen we dat vele inwoners van de voormalige Sovjet-Unie samen met Nederlanders samen in Arnhem door de stad willen lopen voor voor vrijheid en vrede. In verband met de organisatie van de vredestocht en het cultureel programma, zouden we het erg fijn vinden als u zich van tevoren aan zou willen melden. Dit kan door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met de tekst 'Aanmelden vredestocht'. Wij zullen u dan op de hoogte houden van de tocht en het avondprogramma.

Steun Vredesdag

'9 mei 2019: Vrijheid van, vrede voor Europa en Rusland' wordt breed gedragen. We hebben lijst van organisaties die dit vredesinitiatief steunen op onze website gezet. Wilt u ook uw steentje bijdragen? Laat het ons weten.

Route Vredestocht

 

 
  • Start: Transferium P+R Gelredome, Batavierenweg 25, 6841 HN Arnhem
  • Steek achter McDonalds, via de trappen, door naar het fietspad/de fietsbrug
  • Volg het fietspad richting Arnhem
  • Ga over de Nelson Mandelabrug
  • Aan het einde via de brug via: Nieuwe Plein - Hoogstraat - Rijnstraat - Oude overstraat - Korte straat (langs het kunstwerk van het aardvarken) - Kleine Oord - Langs de Jansbeek (= Broerenstraat/Turfstraat) naar
  • Audrey Hepburnplein, Arnhem, eindpunt van de tocht.

Het is een vredestocht. Het is de bedoeling dat het een rustige tocht is en blijft. De organisatie draagt aan het begin van de tocht een spandoek met de tekst 'Vredestocht 9 mei' in het Nederlands en in het Russisch. U bent van harte uitgenodigd om een foto van uw dierbaren die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog met u mee te dragen, zoals in Rusland op 9 mei gebruikelijk is. Wij verzoeken u echter vriendelijk geen andere (protest)borden mee te nemen.

De totale lengte van deze vreedzame tocht is 3,3 km.

Parkeren bij Transferium P+R Gelredome is gratis. Vanaf het Centraal Station in Arnhem gaan diverse stadsbussen terug naar het Transferium P+R bij het Gelredome, o.a. bus 7 en bus 331.

Video

De Vredesdag 9 mei 2019 heeft inmiddels plaatsgevonden. We kijken terug op een zeer geslaagde dag. Wilt u een indruk krijgen hoe de dag is verlopen? Bekijk dan onze video

Crowdfunding

Vindt u deze Vredesdag een goed initiatief en wilt u ons graag steunen met een financiële bijdrage, groot of klein? U kunt ons helpen door een bijdrage over te maken op:

NL52 SNSB 0783 2518 15
t.a.v. Stichting Vredesdag 9 mei te Amersfoort

We zijn oprecht blij met iedere euro!